Wat verandert er nu precies?
Een verplichte schatting van je woning, de berekening van je lening op de geschatte waarde en niet langer op de aankoopprijs, registratiekosten die in bepaalde gevallen dalen en in andere dan weer stijgen… De voorbije weken zijn er heel wat beslissingen genomen waardoor een huis kopen of verbouwen er vanaf volgend jaar – op financieel vlak – helemaal anders aan toe zal gaan. Wij zetten alle wijzigingen voor u op een rij.
Verplichte schatting
Wie vanaf 1 januari 2022 een nieuwe hypothecaire lening wil afsluiten, moet zijn of haar nieuwe woning verplicht eerst laten schatten. Een maatregel die werd ingevoerd “om de verhitting van de vastgoedmarkt tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de woningprijzen opnieuw op een normaal en betaalbaar niveau komen”
Hypothecaire lening
In principe mag een hypothecaire lening een maximale quotiteit van 90 procent hebben, wat betekent dat de koper zelf minimaal 10 procent van de woning met eigen spaargeld moet betalen. Al zijn er ook uitzonderingen mogelijk: bij 35 op de 100 leningen mogen banken een quotiteit boven de 90 procent toekennen en van die 35 mag nog eens 5 procent zelfs boven de 100 procent gaan. Let wel: hoe hoger de quotiteit, hoe meer rente de banken zullen aanrekenen.
Maar terwijl het bedrag dat je kon lenen bij de bank vroeger (vaak) berekend werd op basis van de aankoopprijs van de woning, zal dat vanaf nu standaard gebeuren op basis van de geschatte waarde. Wie ‘overbiedt’ voor een woning, zal het verschil tussen aankoopprijs en geschatte waarde uit eigen zak moeten betalen.
Registratiekosten
Ook de wetgeving rond die registratiekosten, de taksen die je meteen bij aankoop betaalt, wordt vanaf volgend jaar aangepast. Vanaf 1 januari 2022 dalen de registratiekosten voor de koper van een enig pand van 6 naar 3 procent. Wie een eerste en enige woning koopt van 250.000 euro, zal zo 7.500 euro minder moeten betalen.
Bovendien wordt wie een oud huis aankoopt en zich engageert om die woning – binnen de vijf jaar – grondig te renoveren (tot energiepeil 60), beloond met slechts 1 procent registratierechten (vandaag is dat 5 procent). Wie een tweede (of derde, vierde…) pand koopt, ziet de registratiekosten dan weer stijgen van 10 naar 12 procent.
Bijkomende rechtenvermindering
Wie een “bescheiden” woning – met een maximale aankoopprijs van 220.000 euro – koopt, kan in het huidige systeem nog een bijkomende rechtenvermindering van maximaal 5.600 euro krijgen. Dat systeem blijft ook in 2022 behouden, al wordt de korting – in overeenstemming met de registratiekosten – wel gehalveerd tot maximaal 2.800 euro.
Meeneembaarheid
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) kondigde maandag ook nog aan dat het principe van de ‘meeneembaarheid’ van registratierechten verdwijnt. Als je verhuist naar een nieuwe woning, kan je momenteel nog de registratiekosten van je oude huis – voor maximaal 13.000 euro – in mindering brengen. Na een overgangsperiode tot eind 2023, waarin je wel nog kan kiezen voor meeneembaarheid en registratiekosten van 6 procent, zal dat niet meer mogelijk zijn.
(Bron: GVA) Lees het volledig artikel hier