Bindend verslag van een VLABEL erkend schatter-expert bij aangifte nalatenschap !

U bent erfgenaam van een woning, maar u weet niet voor welke waarde die woning nu moet opgenomen worden in de aangifte nalatenschap. Helpt een gewone schatting? In Vlaanderen is sinds 01.01.2018 het één en het ander veranderd?

Wat is het onroerend goed waard? Op zich een gemakkelijke vraag, maar het antwoord is minder evident. De woning moet immers in de aangifte nalatenschap opgenomen worden tegen de normale verkoopwaarde op de dag van overlijden.

Maar let op! Geeft u immers een te hoge waarde aan, dan betaalt u als erfgenaam te veel successierechten en bij een te lage aangegeven waarde riskeert u om achteraf extra successierechten en een bijkomende boete te moeten betalen.

Bindend of niet bindend voor de fiscus? Vraagt u een schatting aan een ‘gewone’ schatter, een vastgoedexpert of een makelaar, dan is diens schatting niet bindend voor de fiscus!

Oplossing?! De Vlaamse belastingsdienst, of kortweg Vlabel voorziet in een regeling waarbij u toch een bindende schatting kunt bekomen als u een beroep doet op een specifieke externe schatter en er tevens aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Een decreet van  07.12.2017 vult één en ander concreet in.

Onder welke voorwaarden bindend? Er zijn drie voorwaarden waaraan tegelijkertijd voldaan moet zijn:

1)  het schattingsverslag moet opgesteld zijn door een Vlabel erkende schatter-expert

2) de schatting wordt degelijk gemotiveerd in een deskundig schattingsverslag dat voldoet aan de wettelijke voorwaarden qua opbouw en inhoud

3) dat verslag wordt toegevoegd aan de aangifte nalatenschap

Een lijst van erkende schatter-experts vindt u online terug via volgende link: https://belastingen.vlaanderen.be/publicaties Woningschatter (Ivan Charon) staat op deze lijst van erkende schatters-experten. Bel ons voor meer info of een afspraak.

Een reactie op “Bindend verslag van een VLABEL erkend schatter-expert bij aangifte nalatenschap !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *